Ugye Önt is érdekli a budaörsi ingatlanpiac?

A BVTV riportjában az aktuális trendekről beszélgettünk

Mi a helyzet a budaörsi ingatlanpiacon?

A riport a 8:36 percnál kezdődik.

http://bvtv.hu/archivum/2017/2017-06-12-varosi-magazin.html


Ingatlanpiaci trendek

 

Aki csak televíziót néz, vagy rádiót hallgat kizárólag azt hallja, hogy dübörög az ingatlanpiac.

Azt azonban már nem fejtik ki, hogy melyik szegmense. Ezt a hiányt próbáljuk most pótolni.

 

Lássunk pár általános, országos információt először. Érdemes végigolvasni a KSH hivatalos információit.

 Forrás: http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/jel/jel1603.pdf

 „Lakásépítés és lakáspiaci árak

 2016 I. negyedévében 1407 új lakás épült, 10%-kal kevesebb, mint 2015 I. negyedévében. A használatba vett lakások száma a megyei jogú városokban 37%-kal emelkedett, a többi településtípusban csökkent, legnagyobb mértékben a községekben (41%). Az építési hatóságok által kiadott új lakásépítési engedélyek és az új lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentések17 együttes száma 4765-re emelkedett, ez kétszer annyi, mint egy évvel korábban. Minden településtípusban nőtt az építési kedv, a megyei jogú városokban közel két és félszeres a növekedés. 

 

 

Az építtetői kör összetétele kissé módosult az előző év azonos időszakához képest: a természetes személyek által épített lakások aránya mérséklődött (56-ról 49%-ra), a vállalkozások által építetteké nőtt (44-ről 50%-ra). Az újonnan épült lakóépületek között a családi házak aránya csökkent (54-ről 45%-ra), az igény a többszintes, többlakásos épületek felé tolódott el, arányuk 25-ről 48%-ra emelkedett.

 

Az I. negyedévben a használatba vett lakások átlagos alapterülete 96 m2-re mérséklődött, ez 4 m2-rel kevesebb, mint egy évvel korábban.

 

Január–márciusban – többségében avulás következtében – 420 lakás szűnt meg, 20%- kal több az egy évvel korábbinál.

 

2015-ben tovább élénkült az ingatlanforgalom: a lakáseladások száma megközelítette a 120 ezret. Az egy évvel korábbi, hasonló feldolgozottsági szintű forgalom alapján az I– III. negyedév átlagosan 18%-os piaci bővülését az év utolsó negyedévében már kisebb, 2%- os emelkedés jellemezte. Az értékesített lakások zöme továbbra is használt lakás volt, eladásuk gyorsan bővült, miközben az új lakások értékesítése továbbra is stagnált (az eladott lakások mintegy 2%-át tette ki). A használtlakás-árak 2014 I. negyedéve óta emelkednek, 2015 IV. negyedévében azonban lassulás volt tapasztalható. Az I–III. negyedév gyors emelkedése következtében az árak szintje jelentősen meghaladta az előző év azonos időszakit, 2015 IV. negyedévében egy átlagos használt lakás 12%-kal került többe, mint egy évvel korábban. Az új lakások áralakulását nagyobb ingadozások jellemezték: a 2015 III. negyedévéig tartó emelkedés után a IV. negyedévben 1,8%-kal mérséklődtek az árak, ennek ellenére ekkor már 9%-kal többe került egy új lakás, mint egy évvel azelőtt. 2015-ben a használtlakás-árak éves szinten számított emelkedése 12, az új építésű lakásoké 6,7%-os volt a 2014. évihez mérten.

 2015-ben egy használt lakás átlagos ára 11,3 millió forint volt, 1 millió forinttal több, mint az előző évben. Az eladott lakások átlagára leginkább Budapesten emelkedett, itt egy használt lakás átlagosan 16,9 millió forintba került, 2,4 millió forinttal többe az egy évvel korábbinál. A megyeszékhelyeken az átlagár 10,2, a városokban 9,4, a községekben pedig 6,2 millió forint volt, mindenütt meghaladta az egy évvel korábbit, de az áremelkedés mértéke a kisebb települések felé haladva egyre alacsonyabb. Az agglomerációkon kívül eső községekben egy ingatlan átlagosan 4,3 millió forintért cserélt gazdát, ez 300 ezer forinttal több, mint az előző évben. Az általános drágulás ellenére az árak csak Budapesten és a megyeszékhelyeken haladták meg a 2008. évieket. „

 

Forrás: KSH

 

Budaörsön, az év elején, szinte roham indult az építési telkekért. Főleg a beruházok keresték az ikerház vagy többlakásos társasház építésére alkalmas telkeket. A nagy kereslet a CSOK és a bevezetett 5%-os ÁFA-nak volt köszönhető.  Mind a CSOK-tól, mind az ÁFA csökkentéstől azt várták, hogy egyrészt kifehéredik az építőipar, illetve több beruházás indul és ez új munkahelyeket generál valamint azt, hogy sok család jut kedvező feltételekkel új lakáshoz. Azonban a CSOK megadása nagyon nehezen indult, kevesen kapták meg és a +10MFt kedvező hitel felvétele is szigorú feltételekhez kötött.

Az ÁFA csökkentés hatására várták az új építésű ingatlanok árának csökkenését is, azonban arra, hogy az ÁFA csökkenés hatása megmutatkozzon az eladási árakban is, még várni kell.

Budaörsre levetítve az új építésű ingatlanok árai nem változtak negatív irányban. Sőt! Mivel egyre kevesebb az építésre alkalmas telek és egyre drágábban tudják megvásárolni a befektetők, az új építésű ingatlanok árai is nőnek. Míg 2-3 évvel ezelőtt egy 100-120nm-es ikerházi lakást 35-40MFt között meg lehetett vásárolni, ez az ár napjainkban 45-55MFt. A kiemelt területeken (pl. Farkasréti út felett) egyes egyedi tervezésű ikerházi lakásokat már 80-100MFt körül is kínálnak.

 

Új építésű ház MAX Ingatlan kód: 160606Z1

 

 

A KSH statisztika országos adatait nézve, a 2015. évi használtlakás ár növekedés tendenciája Budaörsön is nyomon követhető. Az I-III. Negyedévben mutatkozott a legnagyobb áremelkedés, mely a IV. negyedévre elérte tetőfokát és az árak stagnálni kezdtek. Az áremelkedés nagy nyertesei a panellakások voltak, a tégla építésű lakások ára is növekedtek, de nem akkora mértékben, mint a panellakások ára.

 

Tégla építésű lakás Budaörsön MAX Ingatlan  kód: 150423M 

 

2016. I. negyedévére a panellakások árai a 2015. évi árakhoz képest csökkentek. Az az 51nm-es panellakás, mely 215-ben 18-19,5MFt között talált új gazdára, 2016-ban 17-18,5MFt között mozog. Természetesen a nagyobb lakóterületű (63nm, 71nm) panellakások még mindig 20MFt felett kelnek el. A legkeresettebbek a 4 emeletes házak első és második emeleti lakásai, de ebből a típusból található a legkevesebb a piacon.

A használt családi házak árának növekedése nem jellemző Budaörs ingatlanpiacára.

 

Használt ház MAX Ingatlan kód:080605A

 

Egy pici szegmensének ára emelkedett, mely a Budaörs belvárosára jellemző, JÓ ÁLLAPOTÚ, 60-100nm körüli, saját kertrésszel rendelkező sorházai/házrészei.

Az új építésű 50MFt felett meghirdetett családi házak eladása még mindig több hónapot vesz igénybe, természetesen az eladási idő az ár-érték aránytól is függ.

Ebben az árkategóriában a leendő vevők igyekeznek a legtöbb ingatlant megnézni és számukra a legjobb fekvésű és legjobb ár-érték arányú ingatlant választani. Ez a folyamat számukra is több hónapot jelent.

A több éve hirdetett, akkor túlárazott családi házak, most kezdik beérni árukat.

Bár Budaörsön nagy az igény az új építésű társasházi lakásokra, a helyi építési szabályzat előírásai és a nagyfokú beépítettség miatt az utóbbi években csak pár, 4-8 lakásos társasház épült.

 

Új építésű társasház  MAX Ingatlan kód:160317X


Budaörsön az értékesítés céljára épült lakások száma utoljára a 2008, 2009-ben volt jelentős. A budaörsi lakásállomány 2008-ban 10269 db volt, mely az előző évhez képest 4,8%-os növekedést jelentett. A megelőző években ez a növekedés évi 0,8-1,8% között mozgott. (A 2015. évre vonatkozó adatok 2016. novemberétől lesznek elérhetők.)


 

Forrás: KSH

 

A nem lakóingatlanok vonatkozásában Budaörs keresett a vállalkozások körében is.

Folyamatos a kereslet a főútvonalon elhelyezkedő kiadó irodák és üzletek iránt. Ilyen típusú ingatlanokból kevés van a piacon. Az utóbbi évek tapasztalata, hogy a bérlők hosszú távon maradnak bérlők.

A kiadó irodák közül az alacsonyabb árkategóriára van nagyobb kereslet. Azonban új piaci szegmenssel is bővült a kiadó irodák piaca, a komplett szolgáltatást nyújtó ( bútorozott, portaszolgálatos, korlátlan üdítő/kávé fogyasztást biztosító, stb) magas minőségű ingatlanokat kínáló irodaházakkal.

 

BÁRMILYEN INGATLANT KERES, KOLLÉGÁINK ÉS HATALAMAS VÁLSZTÉKUNK ÁLL A RENDELEKZÉSÉRE!

 

Budaörs, 2016.06.15.

 

Vágner Adrienn

 

 

Ingatlanpiaci helyzet 2016. elején

 

Budaörs népszerűsége az ingatlan keresők között töretlen. Nagyon jó a tömegközlekedés , nagyszerű az ellátottság, dimbes-dombos a táj.

Sokan szeretnék itt felépíteni álmaik házát, de a jó formájú, jó adottságú telkek nagyon elfogytak. Mivel kevés a telek és nagy a kereslet az árak felszöktek. Egy minimum 16m széles, közműves építési telek már 30MFt környékén kezdődik. Domboldalon, ha panorámás adottságú már 35Mft-ot kell minimum fizetni egy 750-1000nm-es telekért. A legdrágább része Budaörsnek a XI. kerületből a főútvonalon belépve, a jobb oldali rész, a Farkasréti út felett, itt a telkek 55-75Mft-ért cserélnek gazdát.

 

A helyi építési szabályzat miatt többlakásos társasház elhelyezhetősége Budaörsön területileg nagyon korlátozott (elsősorban főútvonalak mentén), de ez a rész is sűrűn beépített, nincsenek foghíjas telkek, pedig új építésű társasházi lakást sokan vásárolnának.

Az építési vállalkozók építési kedve megnőtt, de a megfelelő telkek hiányában nehezen indulnak meg az építkezések. A magas telekárak miatt ma már egy 120-140nm-es új építésű ikerházi lakás 55M feletti áron kerül meghírdetésre.

 A múlt év második felének és az idei év első hónapjainak abszolút nyertesei a panellakások. 2 évvel ezelőtt egy 51nm-es, normál állapotú panellakás 10-12MFt között cserélt gazdát. Ma már nem ritka a 18MFt-os vételár sem. A nagyobb panellakások, négy emeletes épületekben 22-23MFt körül kelnek el.

 

Kevés az eladó tégla építésű lakás, pedig a kereslet ezek iránt is nő. A négyzetméter árak függően a társasház elhelyezkedésétől és nagyságától 310-500eFt között mozognak.

 160119A számú ingatlan - Domb lakóparkban azonnal költözhető


Egyre nagyobb az érdeklődés a minimál típusú ingatlanok iránt, azonban ebből a típusból még kevés található Budaörsön.

 

A CSOK bevezetésével nagyon sokan keresnek meg bennünket, szeretnének végre saját ingatlanhoz vagy nagyobb élettérhez jutni. Az év elejei hatalmas káosz kezd egy kicsit kitisztulni, amikor is majdnem naponta változtak az igénybevétel feltételei. A bankok azonban még most is nagyon óvatosan kezelik ezt a kérdést.

 

A 300 nm alatti ingatlanok építése már nem kötött építési engedélyhez, azonban a különböző hivatalok különböző módon értelmezik a jogszabályokat, ezen a területen sem tökéletesen tiszta még a kép.

 2016. február

Irodánk referensei az Önök rendelkezésére állnak, segítenek megtalálni a megfelelő ingatlant (lakóingatlant és/vagy vállalkozási céljainak) valamint biztonságban segítik végig az eladási/ kiadási folyamatban!

Több, mint 550 ingatlan megbízásunk több, mint 30%-a kizárólagos megbízás, így csak irodánkban elérhető.

Honlapunkon válasszon referenseink közül és kérjen ingyenes konzultációt!

 

 


Adatvédelmi szabályzat
Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight